Drept şi neînvins


Lui Ion Hadârcă la 60 de ani
 
Frate Ion,
Sunt bucuros că ai ajuns la o aniversare cu prefix notabil şi că eşti, ca şi altă dată, luminat la chip şi curat la suflet, iar vremile şi vremurile nu te-au schimbat aproape deloc. Treci şi peste acest prag onorabil, înseninat de faptele ce rămân în urmă, multe şi bune în aceeaşi măsură. Meditând la destinul tău pe segmentul ultimilor douăzeci de ani, constat că te numeri printre cei care au rămas fideli idealurilor de la ’89, că nu te-a înfrânt labirintul încurcat al zilelor ce ţi-a fost dat să le trăieşti şi că te-ai manifestat inconfundabil în toate împrejurările. Erai modest şi atunci când ai urcat pe coama evenimentelor istorice derulate pe această palmă de pământ, şi când aveai dreptul moral să te consideri erou; nu ţi-ai schimbat feleşagul nici după ce nărăvaşul bidiviu al politicii de pe Bâc ţi-a scăpat din mâini, redevenind pedestraş. Ai fi putut îmbrăca masca victimizatului, dar nu ai făcut-o, protestând prin gesturile unui luptător care nu se lasă învins. Ai fi putut şi chiar ai avut dreptul moral să pretinzi la mai mult, dar te-ai mulţumit cu puţinul. Nu ai acareturi la Bucureşti, nici la Iaşi, nici la Ploieşti, nici în altă parte. Cetatea la zidirea căreia lucrezi de când te ştiu a fost şi rămâne Basarabia, limba română, în care te-ai adunat laolaltă cu cei de un cuget şi o simţire. Ai făcut greşeli şi tu, dar cine nu le face, însă nu ai închis ochii la ele şi nu ai încercat să te justifici, că, vezi bine, asta e situaţia. Ai tăcut şi ai mers înainte, chiar şi atunci când săgeţile neprietenilor te-au rănit adânc. Rezişti tuturor provocărilor pentru că ai ceea ce le lipseşte multor intelectuali – caracter.
Când te aflai sus aveai prieteni mulţi, te-ai ales cu şi mai mulţi după ce ai revenit la uneltele tale vechi – la poezie, la eseu, la publicistică, la o efervescentă activitate socioculturală. Casa Limbii Române şi revista „Limba Română” au în persoana ta un mare şi autentic prieten: ani în şir eşti alături de noi şi la bine, şi la greu.
La zi aniversară, îţi dorim să rămâi cel care ai fost dintotdeauna: cu demnitate, generos, iradiind o permanentă stare de echilibru şi încredere. Apoi: să fii şi în continuare principial cu tine şi cu cei din jur. Să ai inspiraţie în tot ce faci.
Revii acum la vechea şi imprevizibila îndeletnicire – politica – preocupare ce îţi va fura mult timp şi sănătate. Nu te da bătut! Fii drept şi neînvins! De tine şi de ceilalţi asemenea ţie e nevoie astăzi acolo, sus, pentru ca cei de jos să-şi trăiască altfel viaţa mâine.
 
17 august 2009