Simion BĂNCILĂ, reprezentant notoriu al învățământului


Simion BĂNCILĂ, reprezentant notoriu al învățământului

Profesorul conferențiar doctor Simion Băncilă, fost decan al Facultății de Fizica și Prorector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți s-a stins din viață, duminică, 11 februarie 2024.

Născut pe 4 august 1940 în satul Pârjota, raionul Râșcani, Profesorul Simion Băncilă a făcut parte din primele generații postbelice de universitari din Republica Moldova. În anul 1973 obține titlul de doctor în științe la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, cu teza Cercetarea proprietăților termice ale metalelor lichide la temperaturile 300-2 500k.

A fost prodecan al Facultății de Fizica și Matematică (1967–1977) și Decan al aceleiași facultăți (1979–1986). Profesorul Simion Băncilă a fost prorector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălti din 1986 până în 2012.

Timp de 50 de ani, el a fost, pentru mulți studenți și profesori, unul din elementele constante într-o societate care a traversat schimbări rapide și tumultuoase, un mentor apreciat și respectat de miile de absolvenți ai Universității de Stat din Bălți. O prezență calmă, un spirit activ cu un simț al umorului rafinat, Profesorul Băncilă a fost ghidat pe parcursul întregii sale cariere de atașamentul său față de învățământul superior, puterea sa de voință, datoria sa față de societate și angajamentul său la promovarea educației. Un diplomat înnăscut, cu un talent remarcabil pentru relații umane și comunicare, Profesorul Băncilă a activat sub semnul concilierii și al demnității. Mulți dintre absolvenții Universității din Bălți își vor aminti de Profesorul Băncilă, care îi cunoștea personal pe aproape fiecare dintre ei; atunci când intrau în birou, erau întâmpinați cu bunăvoință, Profesorul Băncilă se ridica să-i salute, pe fiecare în parte, le propunea să ia loc și doar după aceea se așeza și dumnealui.

Cei care l-au cunoscut în viața privată știu ca Simion Băncilă a fost un om modest, smerit și spartan, pasionat de grădinărit și de fizică, dedicat învățării.

Pe parcursul a 57 de ani, Simion Băncilă s-a bucurat de sprijinul soției sale, Elena Băncilă, medic cunoscut la Bălți, care i-a fost alături din 1967. Cei doi fii, Dr Mircea Băncilă și Dr Victor Băncilă, sunt medici în Elveția, la Geneva.

Profesorul Simion Băncilă va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut drept  un Om și un exemplu remarcabil pentru multe generații de pedagogi.

Suntem alături de familia îndurerată, de soția Elena, feciorii Victor și Mircea, nora Doina, nepoții Laura, Alexandra, Bianca și Thomas Simon.

Rudele și prietenii

 

Simion BĂNCILĂ, notorious representative of education

Keywords: Simion Băncilă; higher education; vice-rector of the University “A. Russo” from Balti

The personality of Professor Simion Băncilă, former dean and vice-chancellor of the University “A. Russo” from Balti. A Physicist passionate about science, humble and consensus building, he will remain in the memory of those who knew him.