Efim JOSANU, veritabil intelectual


Efim JOSANU, veritabil intelectual

În data de 28 ianuarie 2021, la vârsta de 73 de ani, s-a ridicat la ceruri primul președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv, distinsul jurnalist Efim Josanu, membru al Uniunii Scriitorilor și Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova.

Efim Josanu va rămâne în memoria colectivă ca un veritabil intelectual, dedicat în întregime valorilor naționale și umane – calități care și-au lăsat amprenta în acea confruntare crâncenă cu forțele obscure ale perioadei de eliberare națională de la sfârșitul anilor 80.

A fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova din anul 1973 și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova din 2005, membru al Biroului Comitetului de Sport al Consiliului Europei (Strasbourg 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001).

A fost primul președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova și a deținut această funcție în perioada 1991-2001. Din 2001 a deținut funcția de președinte de onoare al CNOS.

A fost un deschizător de drumuri. A dirijat cu multă pricepere primii pași ai forului național olimpic, a tatonat terenul și a contribuit la afirmarea instituției pe plan național și internațional.

Grație talentului cu care a fost înzestrat de Divinitate Efim Josanu și a calităților lui deosebite de comunicare, eminentul președinte al Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, a dat curs invitației de a ne vizita de două ori țara, într-o perioadă de afirmare națională.

Efim Josanu a fost un neîntrecut comentator, reporter, publicist, scriitor, om de televiziune. Comentariile, reportajele, tabletele, portretele, schițele, scenariile de film despre legendele sportului național și internațional, dar și despre cei mai buni fii ai neamului se impun prin consistență și spontaneitate, prin luciditate și expresivitate, prin prospețimea și dezinvoltura frazei: una mustoasă, sublimă, revelatoare, profundă.

Fiecare comentariu al diverselor evenimente sportive naționale și internaționale, fiecare articol și fiecare monografie – adevărate lecții de limbă română – trebuiau ascultate și citite având aproape dicționarul de neologisme și metafore.

În anul 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2011 cu Ordinul Olimpic.

Adio, distins prieten al valorilor olimpice.

 

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv
din Republica Moldova