Pavel Bălan. Monumentalitatea imaginii fotografice


Pavel Bălan. Monumentalitatea imaginii fotografice

Pavel Bălan (n. 17 iulie 1938, comuna Hânceşti, judeţul Bălţi, România) – cineast, director de imagine la 13 filme de lung metraj de ficţiune; regizor de filme documentare; autor al unui şir de volume cultural-istorice.

În 1965 absolveşte Institutul de Artă Cinemato­grafică de la Moscova.

Între 1965 și 1992 lucrează la studioul cinematografic „Moldova-film”, participând la crearea mai multor filme de acţiune de lung metraj şi documentare.

Autor al volumelor:

Poliptic moldav (1985), Icoana sufletului nostru (1992), Cetățile sufletului. Mănăstiri și schituri basarabene (2002), Rugă pentru Neam. Artă moldovenească din secolele XIV-XX (2015), album din care reproducem paginile color ale acestui număr de revistă.

Membru al Uniunii Cineaştilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Laureat al festivalurilor de film din oraşele Chişinău, Kiev, Riga, Sankt-Petersburg, Moscova. Maestru Emerit în Arte. Laureat al Premiului de Stat.

A fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, Ordinul „Gloria Muncii”, este cavaler al „Ordinul Republicii”. Între 1992 și 1997 a activat în calitate de consultant principal la Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova.