Cine ești dumneata, Domnule Mircea Coloșenco?


Un titlu de împrumut pentru câteva gânduri dedicate unui prieten al condeiului și al meu, la o frumoasa aniversare – 4x20 de „primăveri”. Cine e Mircea Coloșenco și ce fapte demne de reținut a săvârșit? Îmi aduc aminte că marele scriitor american Mark Twain, născut în Hannibal-Missouri, localitate cu doar 100 de suflete, întrebat care a fost cea mai mare realizare a sa a răspuns: „Am crescut cu 1% numărul de locuitori din Hannibal!”.

Mircea Coloșenco ar putea răspunde aproximativ la fel, fiind născut într-un cătun cu doar 2359 de suflete, el fiind cel de al 2360-lea. Despre Mircea aveam să aflu date mai multe, alăturate la cele pe care le știam, de la prietenul nostru modern GOOGLE: de Mircea Coloșenco s-au interesat până în prezent 87.900 de internauți, eu fiind cel de-al 87.901. Pagini și pagini de informații, articole, cronici...

Scriitor-cetățean, sensibil la tot ce înseamnă demnitate, cultură, frumos, implicat în ctitoria de așezăminte culturale, în cinstirea istoriei și a înaintașilor – m-a emoționat gestul său de scriitor cu venituri modeste care s-a arătat dispus să doneze o suma cât două salarii pentru înălțarea unui bust al lui Nicolae Labiș pe Aleea Scriitorilor din Gradina Copou din Iași.     

Cine ești Dumneata, Domnule Mircea Coloșenco?

Laureat al unor premii ale Academiei Romane, ale Ministerului Culturii și Cultelor și al unor reviste, autor al unor studii și volume de referință...

Ne întâlnim în București, ne revedem în fiece an la Alma mater – pe culoarele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ceasuri și ceasuri de amintiri, de istorii și istorioare, oftând la  tinerețea ce s-a dus și la gândul ca „viitorul e scadent și țara ni-i ostatec în trecut”.

La mulți ani cu sănătate și putere de muncă, Mircea, și din partea soției – colega noastră de facultate. „Nasc la Moldova oameni”, nu-i așa?