Chemat de iubirea materiei


Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani. Opera poetică reprezentativă: Fire de iarbă; Copii ai lui Adam; Purtate de val în derivă; Calamus; Pâraie de toamnă ş.a. Culegerea Fire de iarbă (începută în 1855 şi îmbogăţită de-a lungul întregii vieţi) a influenţat decisiv evoluţia poeziei mondiale, de la simboliştii francezi la poeţii americani ai secolului al XX-lea. Este un liric antilivresc şi optimist, exaltând vitalitatea păgână a lumii printr-un discurs artistic de o autenticitate excepţională. A mai scris memorialistică (Memorii din timpul războiului), eseuri.
 
„Mare poet al lumii, pe acest mare om generos, profet al iubirii şi al libertăţii, torenţial în desfăşurarea lui, compatibil din tot ceea ce poate arăta America lumii, doar cu cascada copleşitoare a Niagarei, dăruit cu trup şi suflet, cu un trup şi suflet de uriaş, cauzei nobile a poeziei, a acestei nemuritoare născociri a spiritului omenesc, pentru a-l proslăvi pe acest om neînchipuit de puternic şi neînchipuit de simplu, care acum o sută de ani, într-o mică tipografie din Brooklyn, culegea cu propriile-i mâini şi dăruia omenirii Fire de iarbă, surprinzătoarea, nemaiîntâlnita carte, neînţeleasă la început şi iubită apoi de milioane de oameni, uimiţi de înţelesuri noi, câtă căldură şi profunzime, dar mai ales ce forţă, în stare să mute şi munţii, pot căpăta vorbele omeneşti atunci când, după ce erau de secole obosite, ţâşnesc iarăşi din inima unui mare poet.” (Geo Bogza)
 
„Modernitatea versului acestui autodidact de geniu este uluitoare. El a marcat multe generaţii de mari poeţi din lumea întreagă.” (Mihnea Gheorghiu)