Comunicare şi creativitate


Evenimentul din 16-19 mai a.c. de la Constanţa este unul deosebit, deoarece participă elevi atât din România, cât şi din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Sudul Basarabiei şi Nordul Bucovinei. Este un moment aparte nu doar pentru toţi aceşti copii, care, împreună cu profesorii lor, sunt aici pentru a demonstra cum te poţi regăsi în limba română ca într-o patrie, aşa cum spunea şi Nichita Stănescu: „Limba română este Patria mea”. Prin reprezentanţii lor astăzi s-au întâlnit aici românii de pretutindeni. Eu vin de la Chişinău, de acolo de unde Nichita Stănescu, în 1976, într-o perioadă când nu exista nicio comunicare între România şi Basarabia, în cadrul unor manifestări literare, spunea: „Am venit de acasă, acasă”. La fel spun şi eu aceste cuvinte aici, la Constanţa, acest oraş extraordinar, şi mă bucur că aceşti copii minunaţi, cei mai buni, aleşi din toate şcolile, vor duce mai departe cuvântul limbii române. Ei sunt vorbirea acestui popor, aşa cum spunea tot Nichita Stănescu: „Sunt vorbirea Patriei mele, România”. Aceşti tineri sunt vorbirea şi scrisul poporului român. Prin urmare, lor le revine o sarcină deosebit de dificilă, pentru că trăim în vremuri foarte complicate, când lumea este mult mai pragmatică, mult mai ostilă şi valorile spirituale sunt uneori neglijate. România este membră a U.E., dar suntem şi vom fi acceptaţi oriunde în lume mai ales dacă vom şti să ne respectăm valorile proprii, să ne regăsim în ele şi să comunicăm din perspectiva acestora, asigurându-ne astfel potenţialul creator al fiecăruia dintre noi.
Tinerii de astăzi au misiunea de a înlătura, de a anihila nişte lacune care există în comunicarea dintre românii din interiorul ţării, dar şi dintre românii de aici şi cei de peste hotare. Este nevoie să recuperăm capacitatea noastră de a interacţiona, mai bine zis de a rezolva incapacitatea omului modern de a comunica. Sunt vremuri dificile, dar sperăm ca prin Limba Română şi prin intermediul unor asemenea evenimente situaţia să se redreseze. Tinerii prezenţi astăzi la Olimpiada internaţională manifestă un remarcabil spirit de iniţiativă şi eu cred în ei, în forţele lor; noi, profesorii, îi vom susţine şi îi vom îndruma în permanenţă.
Cu siguranţă, unii dintre aceşti adolescenţi vor ajunge personalităţi marcante. Aşa cum s-a întâmplat după una dintre olimpiadele din perioada interbelică, de la care regretatul academician Constantin Ciopraga se întorcea cu un premiu. A evocat lucrul acesta chiar în mesajul pe care îl adresa participanţilor primei Olimpiade naţionale de limba şi literatura română de după 1989. Eu sper că din rândurile acestor copii care zilele acestea vor concura la Olimpiadă vor apărea peste ani figuri marcante care să poarte imaginea României şi a poporului român cu cinste şi cu onoare.
Le urez succes tuturor!