Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

LA ACADEMIA ROMÂNĂ

ADEVĂRUL DESPRE NOI

DIMENSIUNI ALE CONTINUITĂȚII ROMÂNEȘTI

PRECURSORII DESPRE UNIRE

COŞERIANA

ANALIZE ŞI INTERPRETĂRI

INTERFERENŢE

CUVINTE DEZVELITE

GRAMATICĂ

AD LITTERAM

INEDIT

RECITIREA CLASICILOR

ECOURI, REFLECȚII

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

POESIS

CRITICĂ, ESEU

SINTEZE

PRO DIDACTICA

ÎNSEMNE IDENTITARE

PORTRET

DIALOGUL ARTELOR

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

DIALOGUL ARTELOR

Saloanele Moldovei (ediţia a XXIV-a), 2014, Bacău – Chişinău

Mariana POPA

Alte articole de
Mariana POPA
Revista Limba Română
Nr. 5, anul XXIV, 2014

Pentru tipar

Saloanele Moldovei se prezintă, şi anul acesta, ca o expoziţie itinerantă între cele două ţări româneşti, una de-a dreapta, cealaltă de-a stânga Prutului. Este o legătură de suflet, nu unică, dar cu siguranţă cea mai puternică, cea mai durabilă în timp.
Manifestare expoziţională competitivă, a fost inspirat relansată (începutul se află în anii Primului Război Mondial, la Iaşi) sub influenţa transformărilor petrecute pe continentul european în 1989-1991, în ideea de a înlesni şi de a promova schimburile artistice intense pe care aceste evenimente le-au făcut posibile.
Ajunsă la ediţia cu numărul 24, manifestarea nu încetează să promoveze valori, să evidenţieze provocările din artă şi societate, încercând să se impună şi ca sursă identitar-pedagogică, prezentând artişti cu exprimări extrem de variate, descoperitori de noi şi complexe modalităţi plastice, cu subiecte inedite şi inspirate abordări, specifice fiecărui gen plastic.
Surpriza fiecărei ediţii constă în cutezanţa de a expune operele unor nume deja notorii alături de altele semnate de artişti aflaţi la început de carieră, îngăduind vecinătăţi sugestive, stimulând interesul, resuscitând dialogul. Aceste racorduri necesare şi eficiente revalorizează ansamblul artei contemporane româneşti după criterii motivate strict profesional şi subliniază totodată ideea dezvoltării libere a creaţiei plastice. Desigur, în orice selecţie artistică există şi o doză de subiectivitate, dar prezenţa în juriu a unor personalităţi de prim rang ale criticii plastice conferă certitudinea unor evaluări cât se poate de corecte.
Fără schimbări radicale, cu scuza raţionalităţii şi a adaptării la realitatea socio-politică, încercăm ajustarea, din mers, a croielii organizatorice. În pofida cârcotaşilor, a veşnicilor nemulţumiţi, oamenii cu mintea deschisă, adevăraţi profesionişti, pun în valoare acest proiect cu încântare şi sunt solidari cu toţi cei care construiesc sub semnul valorii.
Sperăm, ca de fiecare dată, că impactul pe care manifestarea Saloanele Moldovei, devenită deja o tradiţie, îl are asupra emulaţiei creatoare a breslei artistice, dar şi asupra publicului din ambele ţări româneşti, va fi an de an memorabil, în ciuda limitelor financiare impuse de prea lunga criză economică.
Căci Saloanele Moldoveireprezintă pentru participanţi, fie ei expozanţi, organizatori sau pur şi simplu iubitori de frumos, o bucurie trăită şi asumată împreună.
Saloanele Moldovei continuă!
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog