Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

REVISTA „LIMBA ROMÂNĂ” – 30 DE ANI DE LA FONDARE

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

RECURS LA PATRIMONIU

LINGVISTICĂ

LEXICOGRAFIE

CUVINTE DEZVELITE

ONOMASTICĂ

COŞERIANA

EX CIVITATE

RECITIREA CLASICILOR

INTERFERENȚE CULTURALE

POESIS

SINTEZE

CRITICĂ. ESEU

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

ANIVERSĂRI. ONUFRIE VINȚELER – 90

ANIVERSĂRI. DUMITRU RADU POPESCU – 85

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

RESTITUTIO

DIALOGUL ARTELOR

VOCI DIN TRECUT

IN MEMORIAM

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

POESIS

Un vis împlinit

Grigore VIERU

Alte articole de
Grigore VIERU
Revista Limba Română
Nr. 1-3, anul XV, 2005

Pentru tipar

Am visat multă vreme să alcătuiesc o antologie a poeziei române. Începusem lucrul la ea în anii ’80 ai veacului trecut. Lăsasem toate la o parte afundându-mă în adâncul fremătător şi plin de farmec al bogăţiei noastre lirice. Nu plecam nicăieri la drum fără un geamantan plin de cărţi. Îmi amintesc că liricul meu gemantan mă însoţise până şi în Nepal, unde plecasem într-o delegaţie oficială. La întoarcere, prin nu ştiu care aeroport, geamantanul se „rătăcise”... Mi-a fost restituit abia peste câteva săptămâni. Evident, antologia n-a mai apărut. Nu putea să apară în nişte vremuri care ştiţi cum erau...
Bineînţeles că nu abandonasem vechea idee. În vremuri mai limpezi însă îmi răsărise alt gând: de a alcătui o carte cu cele mai frumoase poeme dedicate mamei, limbii române şi dragostei. Am trudit la ea doi ani încheiaţi, citind şi recitind sute de cărţi. Şi iată, dragă cititorule, o ai în faţă, graţie Editurii Litera.
Am cuprins în paginile ei numai versuri folclorice şi numai poeţii clasici şi neclasici plecaţi la strămoşi. Spaţiul tipografic limitat nu mi-a permis să includ într-un singur volum şi pe autorii în viaţă. Apoi, mai ştiu că poeţii în viaţă au grijă ei înşişi să-şi tipărească versurile.
Îndrăznesc să cred că o asemenea antologie în care sunt unite într-o singură suflare şi curgere cele trei divine teme – Mama, Limba Română şi Dragostea – apare pentru prima oară. Pentru prima oară apar într-o antologie colectivă majoritatea poemelor pe care le-am ales, cu excepţia mărgăritarelor eminesciene, bineînţeles.
Sunt fericit că mi-a venit ideea acestei cărţi cu versuri inspirate de milenara Treime a neamului. De fapt, chiar ea, această Treime, ne-a creat şi ne-a păstrat ca neam pe faţa pământului. Şi-atâta vreme cât frumuseţea ei va rămâne întreagă şi neştirbită, vom rămâne în veşnicie, în salba de aur a neamurilor vieţuitoare pe Terra. Din această raţiune a izvorât dorinţa de a face o asemenea carte. Întrista-m-aş mult dacă omul nostru ar crede că are alte lucruri, mai de preţ, şi-ar trece cu nepăsare pe lângă ceea ce a creat de-a lungul istoriei poetul anonim şi marii poeţi clasici ai poeziei române. Dacă avem destul loc pentru gâlceavă, iată că avem şi mai mult loc unde să ne împăcăm, unde să credem că suntem veşnici.


 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog