Limba Română
            Revistă de ştiinţă şi cultură Apare la Chisinău din 1991

ARGUMENT

REVISTA „LIMBA ROMÂNĂ” – 30 DE ANI DE LA FONDARE

RETROSPECTIVĂ NECESARĂ

RECURS LA PATRIMONIU

LINGVISTICĂ

LEXICOGRAFIE

CUVINTE DEZVELITE

ONOMASTICĂ

COŞERIANA

EX CIVITATE

RECITIREA CLASICILOR

INTERFERENȚE CULTURALE

POESIS

SINTEZE

CRITICĂ. ESEU

CĂRŢI ŞI ATITUDINI

ANIVERSĂRI. ONUFRIE VINȚELER – 90

ANIVERSĂRI. DUMITRU RADU POPESCU – 85

REGISTRU ACTUAL

LECŢIILE ISTORIEI

RESTITUTIO

DIALOGUL ARTELOR

VOCI DIN TRECUT

IN MEMORIAM

AUTORI ÎN NR. CURENT


Arhiva

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

1991-2001

IN MEMORIAM

Ça me touche beaucoup!

Ana BANTOŞ

Alte articole de
Ana BANTOŞ
Revista Limba Română
Nr. 11-12, anul XX, 2010

Pentru tipar

În noaptea de 16 spre 17 septembrie 2010, la Sofia, s-a stins din viaţă cunoscutul antropolog basc Pierre Bidart. Originar din Saint-Etienne-de-Baïgorry (Pyrénées-Atlantiques), Pierre Bidart şi-a făcut studiile la prestigioasa Casa Velázquez de Madrid. Apoi a predat la Universităţile din Pau şi Bordeaux II. Între 2005 şi 2008 a fost directorul Şcolii Doctorale de Ştiinţe Umaniste a Universităţii Bordeaux II. A fost directorul de studii în antropologie în cadrul Şcolii doctorale francofone de la Universitatea din Bucureşti, membru al Colegiului de redacţie al revistei „Ethnologie française”, Cavaler al Legiunii de Onoare. Figură proeminentă a învăţământului francez, Pierre Bidart a activat şi a publicat, cu preponderenţă, în sfera societăţii şi culturii basce, a arhitecturii regionale, a societăţilor din Europa de Est, comuniste şi postcomuniste. Datorită lui s-a intensificat colaborarea între Universitatea Bordeaux II şi universităţile din Bucureşti, Sofia, Minsk, Chişinău. Studenţi, masteranzi şi doctoranzi din ţările respective şi-au făcut studiile la Bordeaux sub îndrumarea sa.
Printre ultimele sale cărţi sunt La singularité basque (PUF, 2001), Défendre la société, une posture anthropologique (Atlantica, 2008) şi urma să apară Le sanglier de feu. Les formes sensibles du politique, o lucrare despre formele sensibile ale politicului şi naţionalismului basc în Franţa. Cu începere din 2006 distinsul profesor a organizat Universitatea europeană şi internaţională de vară în antropologie, la care participau exponenţi din diverse spaţii geografice, nelipsind invitaţii din România, Ucraina şi din Republica Moldova. În 2008 au avut această şansă Ana Graur, Maria Mocanu, folcloriste, şi subsemnata.
În iunie anul curent Pierre Bidart şi-a început misiunea diplomatică în Bulgaria, în calitate de consilier cultural şi ştiinţific pe lângă ambasada Franţei. A fost omul care şi-a dedicat toate cunoştinţele, energia şi puterile sufletului aflării de lianţi între Estul şi Vestul Europei, încercând să pătrundă în nuanţele şi problemele cele mai importante ale societăţii posttotalitare, inclusiv ale celei de la noi. L-am cunoscut ca pe un intelectual venind din Occident şi manifestând interes real pentru deschiderea frontierelor între Est şi Vest, profesorul Bidart s-a identificat cu occidentalul ce nu rămâne indiferent în faţa unor situaţii care aparent nu privesc civilizaţia europeană în sens major. Ştia că, în 2009, după ce m-am opus desfiinţării Institutului de Filologie al A.Ş.M., am fost destituită din funcţia de director şi m-a încurajat mereu cu optimismul şi umorul ce îl caracterizau. S-a bucurat apoi când a aflat că am susţinut teza de doctor habilitat. Ulterior, fiind expulzată şi din funcţia de cercetător ştiinţific coordonator, a rostit următoarele cuvinte: „Ça me touche beaucoup!”. Este expresia care a descris şi starea mea de spirit la aflarea veştii triste despre plecarea dintre noi a inimosului profesor şi antropolog basc, alături de care ne-am aflat noi, cele trei basarabence, în 2008, în catedrala de la Irissary, unde unul dintre prietenii săi a interpretat muzică la orgă în memoria mamei lui Pierre Bidart, trecută în lumea celor drepţi chiar în zilele Universităţii de vară organizată de el.
Dumnezeu să-l odihnească în pace în pământul Patriei sale, pe care a preţuit-o nespus de mult!
 
  home    nr. curent    cărți    autori    noutăţi    contact    referinţe    Invitaţie la dialog